Co je akutní pankreatitida?

Obsah

Co je akutní pankreatitida?

Co je akutní pankreatitida?

Akutní pankreatitida je zánět slinivky břišní, který se objevuje náhle a během několika denní léčby ustupuje. Akutní pankreatitida ale může být i život ohrožujícím stavem se závažnými komplikacemi.

Jaké jsou riziko vzniku pankreatitidy?

Riziko vzniku pankreatitidy je vysoké u cholelithiasy – přítomnost žlučových kamenů ve žlučníku. Dalším rizikovým faktorem jsou pak stavy po tupém úrazu břicha nebo zvedání těžkých břemen. Pankreatitida může být akutní nebo chronická. Ať ta či ta forma, obě jsou velmi závažné a mohou vést až ke smrtelným komplikacím.

Jak se projevuje pankreatitida po konzumaci alkoholu?

Symptomy se typicky objevují přibližně 6-12 hodin (v některých případech ale až do dvou dnů) po konzumaci alkoholu, většinou velkého množství. U některých lidí se může vyvinout akutní pankreatitida i po požití velmi malého množství alkoholu. U těchto lidí se jejich „senzitivita“ k alkoholu vyvíjí právě ve slinivce.

Může být pankreatitida akutní nebo chronická?

Pankreatitida může být akutní nebo chronická. Ať ta či ta forma, obě jsou velmi závažné a mohou vést až ke smrtelným komplikacím. U závažných případů se může objevit například krvácení, infekce, nebo trvalé postižení tkání. Obě formy pankreatitidy jsou častější u mužů než u žen. Shrnutí: Zánět slinivky břišní se rozděluje na akutní a chronický.

Související příspěvky: