Co je otrava oxidem uhličitým?

Obsah

Co je otrava oxidem uhličitým?

Co je otrava oxidem uhličitým?

Otrava oxidem uhličitým 1 Otrava oxidem uhličitým při potápění. I při adrenalinovém sportovním potápění hrozí reálné riziko otravy oxidem... 2 Reakce lidského organismu. Lidé přijímají vzduch prostřednícím horních cest dýchacích. Ten putuje až do plic. Vzduch... 3 Běžné příznaky otravy CO 2. Tuto formu dýchání odborníci nazývají hyperventilací. Je to stav, ve kterém lidé... More ...

Co je oxid uhličitý?

Oxid uhličitý (dříve kysličník uhličitý) je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech slabě nakyslou chuť. Je těžší než vzduch. V pevném skupenství je znám také jako suchý led. Jeho molekula je tvořena jedním atomem uhlíku a dvěma atomy kyslíku.

Jak reaguje oxid uhličitý s hydroxidem sodným?

Oxid uhličitý reaguje se silnými hydroxidy za vzniku solí, které se vyskytují ve dvou formách, jako uhličitany a hydrogenuhličitany (starším názvem kyselé uhličitany); například s hydroxidem sodným vzniká buď hydrogenuhličitan sodný : CO 2 + NaOH → NaHCO 3, nebo při větším množství hydroxidu uhličitan sodný :

Jak se ubývá uhlíku z půd?

Uhlíku z půd ubývá činností mikroorganizmů. V zemědělských ekosystémech se úbytek organické hmoty vyrovnává organickými hnojivy – chlévským hnojem, komposty, zbytky rostlin apod. Příznivě působí také pěstování rostlin s velkým množstvím posklizňových zbytků bohatých na dusík, například jetelovin.

Související příspěvky: