Jak je inflace definována v USA?

Obsah

Jak je inflace definována v USA?

Jak je inflace definována v USA?

Meziroční inflace v USA od roku 1666. Inflace zvláště převažuje během válek a studené války. Inflace je u většiny ekonomů definována jako nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice v určitém časovém období. Ekvivalentně lze inflaci definovat jako snížení kupní síly peněz.

Co inflace způsobuje?

Co inflace způsobuje 1 Růst mezd 2 Vyšší míru nejistoty 3 Vyšší úrokové sazby 4 Zvýhodňuje dlužníky a znevýhodňuje věřitele 5 Obecně zvyšuje náklady More ...

Co je inflace v české ekonomice?

Čistou inflaci v české ekonomice vypočítává Český statistický úřad (ČSÚ) jako přírůstek cen v neregulované části spotřebního koše očištěný od vlivu nepřímých daní a dotací . Opačným jevem k inflaci je deflace – pokles cenové hladiny. Příbuzný pojem dezinflace označuje pokles míry inflace.

Jaké jsou dopady inflace na ekonomiku?

Účinky inflace na ekonomiku jsou různé. Mezi negativní dopady inflace patří snížení reálné hodnoty peněz a dalších peněžních aktiv, nejistota ohledně budoucího vývoje cen, jež odrazuje investice a úspory. Vysoká inflace může vést k nedostatku zboží, pokud je spotřebitelé začnou hromadit z obavy, že ceny se v budoucnu zvýší.

Související příspěvky: