Co to je fosfát na dně rybníků?

Obsah

Co to je fosfát na dně rybníků?

Co to je fosfát na dně rybníků?

Na Kole toho moc není, význam ten fosfát má pro část Evropy. Fosfor skutečně jde přirozeně zachycovat na dně rybníků (přehrad moc ne, tam to bahno stojí za houby) a v podobě bahna je vracet na pole. Akorát to moc neumíme, protože si spousty toho bahna kontaminujeme blbským zacházením s vodou.

Co se děje s fosfáty?

Lidí je sice mnoho, ale ani jejich masa by nestačila na dostatečné zásobení světa fosfáty. Když se opět přidržíme britského příkladu, dostali bychom se při maximální výtěžnosti někam mezi 2-5 %. Na komerční bázi se dají fosfáty získávat i z průmyslových odpadů, což momentálně zkouší v Holandsku.

Co je skalní fosfát?

Čtěte dále a dozvíte se více. Co je skalní fosfát? Kamenný fosfát nebo fosforit se těží z ložisek jílů, které obsahují fosfor, a používá se k výrobě organických fosfátových hnojiv, které využívají mnohí zahradníci.

Může se očekávat, že cena fosfátů půjde vzhůru?

„Dá se očekávat, že cena fosfátů půjde strmě vzhůru,“ říká profesor Martin van Ittersum z univerzity ve Wageningenu. „Že se zápas o politickou kontrolu a distribucí tohoto zdroje bude vyostřovat. Dosud solidně neřešená otázka fosfátů se může stát příčinou dost zásadní globální krize, protože minerální rezervoár by mohl být vyčerpán už v roce 2040.“

Související příspěvky: