Jaká je hustota vody v mořských úžinách?

Obsah

Jaká je hustota vody v mořských úžinách?

Jaká je hustota vody v mořských úžinách?

V mořských úžinách, kde je rozdílná salinita sousedních moří a tedy i hustota vody, se vyskytuje trvalé intenzívní proudění, při němž slanější vody tečou jako spodní proud do moře méně slaného a méně slané vody jako svrchní proud opačným směrem. Největší vliv na hustotu mořské vody má její teplota.

Jaká je hustota vody při 4 °C?

Voda má největší hustotu při 4 °C (přesněji 3,94 °C) (1000 kg/m3) •Při zvyšující se i snižující se teplotě se měrná hmotnost vody snižuje a studenější a teplejší voda je proto „lehčí“ •Při teplotě 325 oC jen 997 kg/m •Proto se v nádržích tvoří led jen u hladiny a u dna se hromadí voda 4 °C teplá Specifická hmotnost vody při různých teplotách

Jaká je teplota mořské vody s hloubkou?

Změna teploty mořské vody s hloubkou je nejvýraznější v tropickém pásu (obr. 12.12) a směrem k polárním oblastem se rozdíly zmenšují. V okolí rovníku se teplota povrchové vody pohybuje kolem 26–27 °C a po zhruba 100–300 metrech nastává do hloubky 1 000 m rychlý pokles teploty až na 4 °C, při dně hlubokomořských pánví je teplota pouze 2–3 °C.

Co se týče konvekčního proudění vody?

Konvekční proudění souvisí se změnou hustoty vody podmíněnou teplotou a salinitou. Teplejší, ale slanější vody při klesání do hloubky přenášejí i teplo. Chladnější vody také klesají do větších hloubek, ale pohybují se směrem do oblastí teplejších vod (z cirkumpolárních oblastí k rovníku).

Související příspěvky: