Kdy dorůstají hortenzie?

Obsah

Kdy dorůstají hortenzie?

Kdy dorůstají hortenzie?

Hortenzie (Hydrangea) jsou okrasné rostliny z čeledi hortenziovitých, které jsou hojně pěstovány v parcích a zahradách. Nejčastěji dorůstají výšky 1 až 1,5 metru, existují však takové druhy, které mohou dorůst až 3 metrů.

Co je nejlepší pro hortenzie?

Pro hortenzie je nejvhodnější mírně kyselá půda s pH 5–6,5. Nové hybridy už nejsou tak vyhraněné ke kyselosti půdy a přizpůsobí se i běžné zahradní zemině (když jim ale přidáte rašelinu, budou spokojenější). Zemina by měla být navíc lehčí a živná: Hortenzie jsou poměrně mohutné keře a spotřebují dost živin, které by z těžké půdy špatně přijímaly.

Jak hnojit hortenzie?

Hortenzie je dobré pravidelně každým rokem hnojit kombinovanými hnojivy neobsahujícími vápník a přidávat jim dostatek humusu a rašeliny. Výživa by měla být vyvážená, přehnojování dusíkatými hnojivy není vhodné, jinak by nové letorosty nemusely dobře vyzrát a v zimě by namrzaly.

Kde pěstovat nádobové hortenzie?

Choulostivější a v nádobách pěstované druhy přivítají místo s rozptýleným světlem, nádobové hortenzie můžete později postupně zvykat i na slunce, případně je vysadit i na osluněné místo. U hortenzií s výrazně barevnými květy (například červenými, sytě růžovými či pestrými) se ve stínu dočkáte bledých a nevýrazných odstínů. Nemáte zahradu?

Související příspěvky: