Co jsou antibiotika?

Obsah

Co jsou antibiotika?

Co jsou antibiotika?

Antibiotika jsou látky, které inhibují růst (množení) mikroorganismů (bakteriostatické), nebo je usmrcují (baktericidní).Jsou produkovány bakteriemi nebo houbami. Účinné jsou i jejich (semi)syntetické deriváty. Ze širšího hlediska se k nim řadí i jiné antimikrobiální látky, tj. chemoterapeutika (syntetické substance) – sulfonamidy a chinolony.

Kdy jsou antibiotika vhodná při léčbě nemocného dítěte?

Lékárníci tento týden rodičům radí, kdy jsou antibiotika vhodná při léčbě nemocného dítěte a kdy mu naopak mohou uškodit, a také jaká opatření a úpravy jídelníčku jsou při užívání antibiotik potřeba. V třetím ročníku osvětové akce tak odborníci chtějí přispět k tomu, aby se antibiotika nebrala zbytečně, a neztrácela tedy účinnost.

Jaké jsou působení antibiotik na bakterie?

Podle působení na bakterie se antibiotika dělí na dvě velké skupiny: baktericidní a bakteriostatická. První skupina bakterie hubí (tj. usmrcuje), bakteriostatická zastavují jejich množení, ale mnoho bakteriostatických antibiotik působí ve vyšších koncentracích rovněž baktericidně.

Jaké jsou intervaly dávkování antibiotik pro správnou účinnost?

Antibiotika pro správnou účinnost vyžadují přesné intervaly dávkování. Čtvrtina pacientů si vykládá pokyn “dvakrát denně“ tak, že mají lék vzít kdykoli ráno a večer. Interval ale musí být přesně 12 hodin.

Související příspěvky: