Jak připravit šťouchané brambory?

Obsah

Jak připravit šťouchané brambory?

Jak připravit šťouchané brambory?

Se zelenou nebo osmaženou cibulkou, s vypraženou slaninou, nebo třeba jen máslem. Tahle příloha je vynikající na všechny způsoby. Jenže připravit opravdu dobré šťouchané brambory je vlastně věda. Nevěříte? Tady je pět nejčastějších chyb, které při jejich přípravě děláme. Výběr správného typu brambor je klíčový!

Proč jsou brambory šťouchané?

Máslo nebo smetana jsou pro dobré šťouchané brambory nezbytné. Jenže když tyhle ingredience do brambor přidáváte, většinou je rovnou vyndáte z lednice. To je ale chyba. Prudce totiž brambory ochladí a nevstřebají se do nich.

Jak se vyhněte šťouchaným bramborám?

Při přípravě šťouchaných brambor se vyhněte odrůdám, které neobsahují mnoho škrobu. Ty totiž nemají schopnost dobře absorbovat smetanu nebo máslo. Vysloveně lojovitým bramborám se ale vyhněte také. Nejlepší je použít varný typ B. V poslední době má spousta lidí tendenci omezit solení, což je naprosto správné. Ne ale při vaření brambor.

Co je nejdůležitější, když vaříte brambory?

Sůl je totiž pro dobře ochucené brambory opravdu důležitá. Stejně jako těstoviny, také brambory absorbují vodu, ve které se vaří, a s ní i sůl. Pokud tedy osolíte vodu hned na začátku, nebudete muset přidat tolik soli později, a co je nejdůležitější, nebudete muset řešit, že brambory chutnají nevýrazně.

Související příspěvky: