Jaký je rozdíl mezi luštěninou a zeleným hráškem?

Obsah

Jaký je rozdíl mezi luštěninou a zeleným hráškem?

Jaký je rozdíl mezi luštěninou a zeleným hráškem?

Zelený hrášek není ještě zcela dozrálý a svým složením se více blíží zelenině. Hrách jako luštěnina pak není jen usušený hrášek, ale plně vyzrálé semeno, a tak má i jiné látkové složení. Rozdíl poznáme i na ochutnání. „Lusky nebo zelený hrášek mají v sobě jako zelenina více vody.

Jak vznikly první zahradní hrášky?

Až v 16. století byly vyšlechtěny první „sladké“ hrášky podobné dnešnímu zahradnímu hrášku. O jejich „domovinu“ se pře Anglie s Francií,dle historiků Anglie mírně vede. Hrášek je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů – obsahuje fosfor, vápník,vitamíny A, B, E a C. Je význačným zdrojem vlákniny, cukrů, aminokyselin a proteinů.

Proč se skleníkové zeleniny daří?

Pěstitelé skleníkové zeleniny jistě vědí, že po nějaké době se rostlinám ve skleníku přestane dařit. Nezmění to ani přihnojování, ani prostřídání jejich míst. V takovém případě může jít jak o vyčerpání půdy, tak o nesnášenlivost rostlin.

Kde jsou semena hrachu?

Na hrášku a v 19 století, samozřejmě. Hrách ovšem provází člověka podstatně déle. Již z vykopávek v Tróji a v Thébách, datovaných kolem roku 1500 před Kristem jsou známe semena hrachu. První sběry a postupná domestikace této plodiny ale probíhaly již v době kamenné. Semena hrachu bohatá na proteiny sloužila jako zásobárna živin pro hladová období.

Související příspěvky: