Jak získat potvrzení o pracovní neschopnosti?

Obsah

Jak získat potvrzení o pracovní neschopnosti?

Jak získat potvrzení o pracovní neschopnosti?

V případě nemoci, zranění či jakéhokoliv jiného důvodu, který vás dle lékaře činí pracovně neschopným, získáte od doktora potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti, takzvanou neschopenku.Po jejím vystavení nemocnému až do 14. dne nemoci platí náhradu příjmu zaměstnavatel.

Kdo má povinnost oznámit překážky nadřízeným?

Povinnost oznámit překážky v práci nadřízeným má pouze sám zaměstnanec. Podle zákoníku práce to musí udělat bez zbytečných průtahů. Jenže sám zákon v tom zakládá na zmatky. Už totiž neříká, jakým způsobem by měli pracovníci svým šéfům neschopnost oznámit.

Jak se zbavit pracovní neschopnosti?

2020. Neschopenku vystavuje vždy ošetřující lékař, který svým vyšetření zjistil, že zdravotní stav pacienta mu nedovoluje nadále vykonávat jeho práci. Zdroj: Shutterstock.com. Od 1. července 2019 platí, že nemocní dostanou náhradu mzdy i za první tři dny pracovní neschopnosti.

Je možné vyplacení nemocenského za určité období?

Vyplacení nemocenského za určité období (zpravidla v situaci, kdy nemoc trvá déle než jeden měsíc), je možné pouze, pokud lékař vystaví „Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény“ (tzv. lístek na peníze). Tento tiskopis předá dále zaměstnanec svému zaměstnavateli. Zaměstnavatel ho pak předá příslušné OSSZ. OSVČ předají tento podklad přímo příslušné OSSZ.

Související příspěvky: