Jak se získává jehličí borovice?

Obsah

Jak se získává jehličí borovice?

Jak se získává jehličí borovice?

Z jehličí borovic se dále získává olej, který se užívá jako přísada do koupele. Borovice mají hluboké kořeny, jsou odolné vůči silnému větru a na svých větvích tvoří úzké jehlice 2-22 cm dlouhé, které dle druhu vyrůstají po dvou až pěti svazcích. Barva jehlic je opět dána druhem, nejčastěji světle či tmavě zelená, nažloutlá či modrozelená.

Kde napadá borovice?

U nás napadá borovice především v nižších a středních polohách. Když jehlice hnědnou, formují se na nich drobné černé pyknidy, produkující konidie, bez většího epidemického významu, protože infikují už odumřelé jehlice. K infekci dochází od června do počátku října díky uvolněným askosporám.

Kde se pěstují borovice?

Dosahují výšky až několik desítek metrů, do zahrady se tudíž pro svůj robustní vzrůst nehodí. Zpočátku mají kuželovitý tvar, rostou značně nepravidelně, později vytvoří plochý vrchol. Do zahrad se hodí zakrslejší druhy, jejichž velikost a tvar pěstitelé vyšlechtili z původních lesních borovic.

Jak se hodí zakrslejší borovice?

Do zahrad se hodí zakrslejší druhy, jejichž velikost a tvar pěstitelé vyšlechtili z původních lesních borovic. Tak například borovice kleč (pinus mugo) je kosodřevinou s nízkým, poléhavým růstem.

Související příspěvky: