Co jsou probiotika?

Obsah

Co jsou probiotika?

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou potraviny nebo doplňky stravy, které obsahují kolonie zdraví prospěšných baktérií (takzvané probiotické kultury). Ty se usadí v našem trávicím traktu a pomáhají v léčbě a prevenci řady neduhů. Zdravá střevní mikroflóra je pro správné fungování imunitního systému a organizmu vůbec zcela zásadní.

Které potraviny jsou bohaté na probiotika?

Mezi potraviny, které jsou bohaté na probiotika patří jogurty, kefír, kysané zelí, tempeh, kimči a další. Probiotika nejsou totéž co prebiotika (všimněte si „e“ v názvu), což je druh vlákniny, kterou přijímáme v potravě a která slouží jako potrava pro zdraví prospěné baktérie žijící ve vašem trávicím traktu ( 4 ).

Jak získat probiotika?

Probiotika jsou nejčastěji baktérie, ale některé druhy kvasinek mají také probiotické účinky. Probiotika můžete získávat jednak prostřednictvím doplňků stravy a jednak také z potravin vyráběných bakteriálním kvašením (fermentací). Mezi potraviny, které jsou bohaté na probiotika patří jogurty, kefír, kysané zelí, tempeh, kimči a další.

Co jsou nejlepší přírodní zdroje probiotik?

Tady je seznam 11 potravin, které jsou největšími přírodními zdroji probiotik a jako bonus jsou navíc velmi zdravé Jogurt je jedním z nejlepších zdrojů probiotik, tedy užitečných a "hodných" baktérií, které mají řadu léčivých účinků na vaše zdraví.

Související příspěvky: