Jaké jsou účinné antibiotika a pH?

Obsah

Jaké jsou účinné antibiotika a pH?

Jaké jsou účinné antibiotika a pH?

Penetrace antibiotika a pH - především důležité u infekcí CNS. pH může signifikantně ovlivnit aktivitu antibiotika: např. aminoglykosidy jsou mnohem více efektivní v alkalickém prostředí Možné nežádoucí účinky - chloramphenicol - výskyt aplazie kostní dřeně 1/25 000-1/50 000.

Co jsou antibiotika?

Antibiotika jsou látky, které inhibují růst (množení) mikroorganismů (bakteriostatické), nebo je usmrcují (baktericidní).Jsou produkovány bakteriemi nebo houbami. Účinné jsou i jejich (semi)syntetické deriváty. Ze širšího hlediska se k nim řadí i jiné antimikrobiální látky, tj. chemoterapeutika (syntetické substance) – sulfonamidy a chinolony.

Jaké jsou působení antibiotik na bakterie?

Podle působení na bakterie se antibiotika dělí na dvě velké skupiny: baktericidní a bakteriostatická. První skupina bakterie hubí (tj. usmrcuje), bakteriostatická zastavují jejich množení, ale mnoho bakteriostatických antibiotik působí ve vyšších koncentracích rovněž baktericidně.

Jaké jsou účinky antibiotik na buněčnou stěnu?

Tab. č. 2 Rozdělení antibiotik podle mechanizmu účinku Inhibice syntézy buněčné stěny Peniciliny, cefalosporiny, monobaktamy, ... Porucha funkce cytoplazmatické membrány Amfotericin B, azoly, polyeny, polymyxin ... Inhibice syntézy bílkovin Aminoglykozidy, chloramfenikol, makrolid ... Inhibice syntézy nukleových kyselin Sulfonamidy, trimetoprim, chinolony, rif ...

Související příspěvky: