Proč jsou krevetky smrtelně nebezpečné?

Obsah

Proč jsou krevetky smrtelně nebezpečné?

Proč jsou krevetky smrtelně nebezpečné?

Dusitany, amoniak, težké kovy a další jedy jsou pro krevetky smrtelně nebezpečné už ve stopových množstvích. V akváriu s krevetkami se zásadně vyhýbejte používání jakýchkoliv léčiv, dezinfekčních prostředků, chemikálií na odstranění řas nebo šneků apod. Pozor dejte také na dekoraci, aby neuvolňovala nějaké škodlivé látky.

Kde se objevují nové krevetky?

I u nás se konečně objevují importy nových barevně zajímavých krevetek a několika málo českým a slovenským chovatelům se daří je i množit. Mnozí akvaristé zatouží po krevetkách jako po doplňku akvária, buď proto, že je chtějí vyzkoušet jako biologickou zbraň proti řasám, nebo se jim prostě líbí.

Jak se zbavit krevet v akváriu?

Pokud v akváriu filtrujeme, musíme zabránit nasávání krevet do filtru - zvláště v případě, že se nám krevetky množí. Krevetkám může být nebezpečný i vzestup teploty ke 30 °C (u některých druhů a variet už nastává nebezpečí při teplotě 26 °C), což v létě bohužel není výjimečná situace.

Proč se v obchodech nabízejí krevetky?

V obchodech často nabízejí nejrůznější druhy pod jménem Caridina japonica, jednak proto, že se tak mnohem lépe prodávají (Takashi Amano tomuto druhu zajistil nehynoucí slávu), ale důvodem je i to, že rozlišit importované krevetky není snadné.

Související příspěvky: