Co je inzulin?

Obsah

Co je inzulin?

Co je inzulin?

Inzulin (též insulin, inzulín, z lat. insula, ostrov) je hormon produkovaný B buňkami Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, který snižuje hladinu cukru v krvi. Inzulin má opačnou funkci než glukagon , je tedy jeho antagonista .

Kde se zavádí inzulinový per?

Jehla inzulinového pera se zavádí do podkoží pod úhlem 90 stupňů. Veškeré informace týkající se techniky a pomůcek k aplikaci inzulinu dostane klient od svého diabetologa a edukační diabetologické sestry. Zásobní inzulin je doporučeno skladovat v lednici při teplotě 2-8 °C daleko od mrazicího boxu.

Jaké jsou působení inzulinového přípravku?

Vstřebávání a působení inzulinového přípravku je nejrychlejší při aplikaci (pořadí) do podkoží břicha, paže, vnější strany stehen a hýždí.

Kdo byl prvním objevovatelem inzulinu?

Historie objevu inzulinu 1 roku 1869 Paul Langerhans, student Berlínské univerzity, poprvé objevil a popsal Langerhansovy ostrůvky ve slinivce 2 roku 1889 německý doktor Oscar Minkowski dělal pokusy na psech, při kterých zjistil souvislost mezi slinivkou a diabetem... 3 roku 1901 doktor Eugene Opie při svých pokusech přišel na souvislost mezi Langerhansovými ostrůvky a... More ...

Související příspěvky: