Co jsou naše národní barvy?

Obsah

Co jsou naše národní barvy?

Co jsou naše národní barvy?

Naše národní barvy jsou tři – bílá, červená a modrá. Jsou to barvy, se kterými je náš stát spojen a které by si s ním měl každý vybavit. Nebyly zvoleny náhodou, ale mají k naší zemi mnohaletý, mohli bychom říci staletý, vztah. Bílá barva je mezi našimi státními barvami nejvýznamnější.

Které barvy mají symbolický význam?

Jak „číst“ barvy? Symbolický význam mají barvy především ve středověkém umění. Například to, jakou barvu má oblečení jednotlivých postav, není náhodné. Představme si symbolický význam některých barev: Červená představuje barvu krve a utrpení, zároveň je však také barvou života a lásky. Modrá je barvou věrnosti, nebes a nekonečnosti.

Jak se modrá barva dostala do státní vlajky?

Modrá barva se do naší vlajky a tedy i mezi státní barvy dostala jako poslední, v roce 1920. V roce 1993, při vzniku samostatné České republiky mohl být původní tmavý odstín modré barvy nahrazen světlou blankytnou modří. Nakonec se tak však nestalo. Podle heraldických pravidel se oficiální barvy odvozují ze znaku.

Proč se státní barvy odvozují ze znaku?

Podle heraldických pravidel se oficiální barvy odvozují ze znaku. Protože byl od 13. století znakem Čechů stříbrný lev v červeném poli, byly odvozenými barvami bílá a červená. Státní barvy se po vzniku Československa používaly také na hraničních závorách.

Související příspěvky: