Co jsou nasycené tuky?

Obsah

Co jsou nasycené tuky?

Co jsou nasycené tuky?

Stejně jako ostatní tuky, i nasycené tuky obsahují 9 kalorií na gram. Shrnutí: Nasycené tuky jsou tuky, které obsahují vysokou koncentraci nasycených mastných kyselin, které neobsahují žádnou dvojnou vazbu. Nasycené tuky jsou při pokojové teplotě obvykle v pevném skupenství.

Jaké potraviny obsahují nasycené tuky?

Potraviny, které obsahují hlavně nasycené tuky (jako je například máslo) jsou při pokojové teplotě většinou v pevném skupenství, zatímco potraviny, které obsahují hlavně nenasycené tuky (jako je například olivový olej) jsou při pokojové teplotě ve skupenství kapalném. Stejně jako ostatní tuky, i nasycené tuky obsahují 9 kalorií na gram.

Co je bohaté na nasycené tuky?

Mezi potraviny bohaté na nasycené tuky patří maso, slanina, plnotučné mléčné výrobky, jako jsou máslo nebo smetana, kokosový olej, palmový olej nebo hořká čokoláda. Je ale potřeba si uvědomit, že tuky, které se běžně nachází v potravinách obsahují různé mastné kyseliny.

Proč nasycené tuky mají dvojnou vazbu?

Nasycené tuky nemají ve své struktuře žádnou dvojnou vazbu, mononenasycené tuky mají jednu dvojnou vazbu a polynenasycené tuky mají dvě a více dvojných vazeb. V zásadě jde o to, že nasycené tuky mají všechny atomy uhlíku vzájemně spojené jednoduchou vazbou a na každý uhlík je tak navázán maximální možný počet atomů vodíku.

Související příspěvky: