Co jsou bariéry?

Obsah

Co jsou bariéry?

Co jsou bariéry?

Bariéry jsou mnohdy překážkou optimálního rozvoje v oblasti každodenních aktivit postiženého a mnohdy jsou limitujícím faktorem kvality života osob s postižením. Vzhledem k současným trendům však nestačí bariéry jen identifikovat, ale rovněž přispívat k jejich odstraňování.

Jak postupovat při odstraňování bariér?

Proces odstraňování bariér je třeba podpořit nejen prostřednictvím legislativy, plánováním strategií a dodržování určitých pravidel a „desater“. Je nutné opírat se i o závazné dokumenty, zákony a navazující vyhlášky. Cílem do budoucna je „zabránit vzniku nových dopravních bariér a odstraňovat bariéry stávající”.

Které jsou bariéry a překážky?

Tabulka 12 Přehled postižení ve vztahu k bariérám (Zdroj: Filipiová, D. 1998) V posledních letech bylo nesporně uplatněno mnoho změn, které přispěly ke zlepšení situace osob s postižením. Stále však existuje celá řada bariér a překážek.

Jaké jsou bariérové prostředí a bariéry?

Bezbariérové prostředí jak předpoklad rozvoje soběstačnosti Bezbariérové prostředí a bariéry jsou termíny, které se velmi často užívají i v oblasti speciálně pedagogické. S termínem bariéry se setkáváme i při integraci osob se zdravotním postižením do škol či společnosti.

Související příspěvky: