Jaký je stav pneumatiky v provozu?

Obsah

Jaký je stav pneumatiky v provozu?

Jaký je stav pneumatiky v provozu?

Pneumatiky, které jsou v provozu 5 let a déle by měl odborný pracovník zkontrolovat minimálně jednou za rok. Pro správné zhodnocení stavu pneumatiky je důležité, aby spotřebitel sledoval nejen stav pneumatiky na pohled včetně tlaku nahuštění, ale také veškeré změny v dynamickém chování, jako je rychlejší ucházení, hlučnost či vibrace.

Proč jsou pneumatiky montovány na vozidlo?

Pneumatiky mohou být na vozidlo montovány pouze v souladu s doklady vozidla a doporučeními výrobce. Použití „pneumatik vyššího typu“ téhož rozměru je možné. To znamená vyšší kategorie rychlosti např. „H“ namísto „T“, nebo mají-li vyšší nosnost, např. index nosnosti 82 namísto 80. Oba faktory mohou být kombinovány.

Jaká je hloubka dezénu pneumatik na mokré vozovce?

Hloubka dezénu pneumatik se v průběhu užívání snižuje a tím pádem se prodlužuje brzdná dráha vozidla zejména na mokré vozovce.

Proč vyměnit pneumatiku za novou?

Z hlediska bezpečnosti silničního provozu je proto nanejvýš důležité včas vyměnit sjetou pneumatiku za novou, tj. dokud zbytková respektive bezpečnostní hloubka drážky není menší než 1,6 mm.Úroveň minimální bezpečnostní hloubky drážky signalizují tzv. indikátory opotřebení (TWI), což jsou výstupky na dně drážek vysoké rovněž 1,6 mm.

Související příspěvky: