Co jsou dividendy a kapitálový příjem?

Obsah

Co jsou dividendy a kapitálový příjem?

Co jsou dividendy a kapitálový příjem?

Je to běžná forma rozdělení zisku mezi akcionáře. Dividendy, stejně jako výplata podílu na zisku společnosti s ručením omezeným, jsou takzvaný kapitálový příjem a daní se podle § 8 zákona o daních z příjmů. Také některé investiční fondy mají takzvanou dividendovou třídu a vyplácejí podílníkům pravidelné dividendy.

Co znamená zdanění dividend a kurz akcií?

Zdanění dividend a kurz akcie. Aktuálně je u nás dividenda zdaňována srážkovou daní z příjmu ve výši 15 %. To znamená, že akcionář obdrží dividendu očištěnou o daň, kterou odvádí emitent akcií. V letošním roce ČEZ vyplatil hrubou dividendu 33 Kč na akcii (ze zisku 2017), tj. čistá dividenda 28,05 Kč.

Jaká je dividendová politika?

Dividendová politika může mít formu stabilní dividendy, konstantního dividendového poměru, pasivního rezidua nebo nízkých dividend s prémií na konci roku. Společnosti kótované na burze deklarují dividendový výplatní poměr navržený managementem, který může být navržen jako pásmo například v rozmezí 50 - 80 % čistého zisku.

Kdy vyplatila Vienna Insurance Group dividendu?

Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group letos vyplatila hrubou dividendu 0,90 EUR na akcii, tj. 40,4 % ze zisku na akcii ve výši 2,23 EUR. Líbil se vám článek? A chcete se vědět o každém dalším?

Související příspěvky: