Jak korelovat půdní typologie v Austrálii?

Obsah

Jak korelovat půdní typologie v Austrálii?

Jak korelovat půdní typologie v Austrálii?

Půdní typologie se v Austrálii ubírala svéráznými cestami, takže korelovat půdy vymezené australskými pedology s klasifikacemi užívanými ve střední Evropě není jednoduché a někdy ani možné. Pokus vyhodnotit půdy Austrálie ve středoevropsky známých pojmech učinil ve své učebnici Austrálie a Oceánie J. Brinke (1987).

Jak vyhodnotit půdy Austrálie?

Pokus vyhodnotit půdy Austrálie ve středoevropsky známých pojmech učinil ve své učebnici Austrálie a Oceánie J. Brinke (1987). Odtud také pochází mapka na obr. Pu_2 a názvy půd k ní uvedené (jen některé byly upřesněny nebo doplněny). Všechny vymezené jednotky nelze označit za půdní typy. Obr. Pu_2. Mapka půdního pokryvu Austrálie dle J. Brinkeho.

Co je půdní pokryv Austrálie?

Půdní pokryv Austrálie je vzhledem k rozloze kontinentu pestrý, ovšem na rozsáhlých plochách se často vyskytuje jeden půdní typ nebo typická kombinace několika málo typů. Půdně pestrými regiony jsou v následujícím obrázku jednotky A1, A2, B3 a D2. Obr. Pu_1. Půdní regiony Austrálie. Zdroj: FAO/UNESCO, převzato z: A. Hynek (1984): Pedogeografie.

Kdo žije v Austrálii?

V Austrálii žije přibližně 22–24 milionů obyvatel, převážně ve velkých pobřežních městech jako Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide a Darwin. Australská pevnina je obydlena více než čtyřicet dva tisíce let domorodými obyvateli – Austrálci.

Související příspěvky: