Jak začít trénink v nadmořské výšce?

Obsah

Jak začít trénink v nadmořské výšce?

Jak začít trénink v nadmořské výšce?

Pro tréninkovou přípravu ve výší nadmořské výšce platí pár základních pravidel, dříve než se tedy pustíte do urputného tréninku s cílem dát tomu všechno, zamyslete zda to třeba neděláte úplně opačně a pro první dny mějte rozhodně na paměti, že musíte začít postupně.

Jaká je výška v nadmořské výšce?

Znamená to, že se zvyšující se nadmořskou výškou se snižuje možnost realizovat dlouhodobější zatížení maximální intenzity. Pro adaptaci a přizpůsobení organismu na vyšší nadmořskou výšku by mělo stačit 1300 m nad mořem. Jako vysokohorské prostředí je chápána výška od 1800 m, kdy všechny reakce organismu jsou samozřejmě zřetelnější.

Proč byste vyrazit do nadmořské výšky?

Bohužel není, a proto byste alespoň 1x ročně měli vyrazit opravdu do vysoké nadmořské výšky, kde načerpáte fyzickou kondici a také pročistíte své tělo. Všeobecně se předpokládá, že k tomu, aby došlo k nějakým změnám, musí být překročena výška cca 1300 m. Je samozřejmé, že plný výkon je omezen již při nižších výškách.

Kdo jezdí do nadmořských výšk?

Řada z vás jezdí do vyšších nadmořských výšek především sjezdovat. Z pohledu ozdravného je to přínosem, ale z pohledu rozvoje fyzické kondice je to málo a maximálně posílíte dolní končetiny. Proto vyrazte v ideálním případě před vaším lyžováním na krátkou rozcvičku, kde tělo zatížíte i trochu fyzicky.

Související příspěvky: