Co se děje během zimního slunovratu?

Obsah

Co se děje během zimního slunovratu?

Co se děje během zimního slunovratu?

Člověk poznal, že Slunce vykonává nejen každodenní pohyb po obloze od východu na západ, ale že se pomalu, pravidelně a cyklicky mění také místo jeho východu a západu nad obzorem. Den zimního slunovratu byl velice významným mezníkem roku. Slunce zapadá v nejjižnějším místě horizontu, na nějž může při svém celoročním putování dorazit.

Kde je zimní slunovrat?

Letní slunovrat 1 na jižní polokouli je zimní slunovrat 2 Nastává obvykle 20. či 21. června. 3 Vzácně může být i 22. června (poslední výskyt roku 1975, příští výskyt 2203) nebo 19. června (příští výskyt 2487,... 4 Na rovníku Slunce vychází asi 24° severně (nalevo) od východu. Potom jde po severní obloze, kde v poledne dosáhne... 5 Na obratníku Raka Slunce vychází asi 26° severně... More ...

Kde jsou nejkratší dny letního slunovratu?

V období letního slunovratu jsou dny nejdelší a noci nejkratší. Slunce putuje po nejdelší dráze, vystoupá nejvýše nad obzor. Po letním slunovratu se dny začínají pomalu zkracovat a noci prodlužovat. Začíná se blížit zimní období.

Proč se den od okamžiku zimního slunovratu neprodlužuje?

Den se od okamžiku zimního slunovratu neprodlužuje rovnoměrně, nejdříve to jde velmi zvolna a teprve postupně se tento proces zrychluje. Délka dne v průběhu roku odpovídá sinusové křivce, která se o zimním slunovratu nalézá ve svém nejnižším bodě.

Související příspěvky: