Co je paracetamol?

Obsah

Co je paracetamol?

Co je paracetamol?

Paracetamol (acetaminofen) je lék, který snižuje bolest a horečku. Přesný mechanismus účinku není zatím znám. Paracetamol se používá v mnoha indikacích, například bolesti hlavy, bolesti svalů, zánět kloubů (artritida), bolesti zad, zubů, nachlazení a horečky.

Jak použít paracetamolu při horečce?

Dle obecně uznávaných předpisů se doporučuje při horečce použít 325-650 mg paracetamolu každých 4-6 hodin nebo 1000 mg po 6-8 hodinách perorálně nebo rektálně. Orálně (tablety) nebo rektálně (čípek).

Co jsou další účinné látky paracetamolu?

Kromě paracetamolu obvykle tyto přípravky obsahují také další účinné látky, jako jsou látky uvolňující ucpaný nos (takzvaná dekongestiva), mezi něž patří například fenylefrin anebo vitamín C (kyselina L-askorbová), který je vynikajícím antioxidantem a pomáhá tělu bojovat s nachlazením a horečkou.

Jak se používá paracetamol ve formě šumivých tablet?

Paracetamol ve formě šumivých tablet se užívá tak, že ve sklenici vody necháme rozpustit jednu šumivou tabletu a po jejím úplném rozpuštění nápoj vypijeme. U šumivých tablet, stejně jako u prášků pro perorální roztok je třeba si uvědomit, že často obsahují sodík, který může negativně ovlivňovat srdeční činnost a činnost ledvin.

Související příspěvky: