Proč přijímají ozimé pšenice dusíku?

Obsah

Proč přijímají ozimé pšenice dusíku?

Proč přijímají ozimé pšenice dusíku?

V podzimním období přijímají rostliny ozimé pšenice relativně málo živin a přes zimu se jejich příjem úplně zastavuje. Podíl odebraného dusíku na podzim není vyšší než 12 % z celkového odběru, a proto aplikovat vysoké dávky dusíku před setím je zbytečné a neekologické. Odběr dusíku se zvyšuje na jaře, kdy rostliny po zimě musí obnovit biomasu.

Jaké jsou hloubky ozimé pšenice?

Rostliny ozimé pšenice kořenovým systémem na dobrých strukturních půdách do zimy dosahují hloubky kolem 0,7 - 1,0 m. Podstatná část kořenového systému se však rozprostírá ve vrstvě do 0,4 m.

Co jsou nejlepší půdy pro pšenici?

Nejvhodnější jsou pro ni černozemě, degradované černozemě a hnědozemě a rendziny. V horších oblastech jsou to převážně půdy podzolové. Optimální požadavek je, aby vykazovaly dobré fyzikální, biologické a chemické vlastnosti a byly schopné poutat dobře živiny a vodu. Nevhodné pro pšenici jsou půdy lehké.

Proč je půdní dusík minerální?

Téměř veškerý půdní dusík se vyskytuje v organických vazbách a pouze 1-2 % tvoří dusík minerální (RICHTER, HLUŠEK, 1994). Zdrojem dusíku pro rostliny jsou organická a minerální hnojiva, fixace vzdušného dusíku symbiotickými i volně žijícími bakteriemi, elektrické výboje v atmosféře a také půdní organická hmota (BIELEK, 1984).

Související příspěvky: