Kdo je parťák štítné žlázy?

Obsah

Kdo je parťák štítné žlázy?

Kdo je parťák štítné žlázy?

Jako v případě předchozích dílů, i selen má svého “parťáka” sedícího na druhé straně pomyslné houpačky vašeho zdraví. A pokud berete mějaký minerálový mix na podporu funkce štítné žlázy, obvykle v něm najdete jód i selen.

Jak selen chrání štítnou žlázu?

Shrnutí: Selen chrání štítnou žlázu před oxidačním stresem a je nezbytný pro správnou produkci jejích hormonů. Selen také pomáhá zmírňovat projevy Hashimotovy choroby a ostatních onemocnění štítné žlázy, ale v této oblasti je nutné provést ještě další výzkum.

Co platí pro selen přijatý z potravy?

Je důležité poznamenat, že tyto účinky platí pouze pro selen přijatý z potravy (jídla) anikoli pro selen užívaný jako doplněk stravy (v pilulkách). Na druhou stranu některé studie naznačují, že užívání doplňků stravy se selenem může u některých lidí zmírňovat nežádoucí účinky radioterapie.

Jak zvýšit hladinu selenu v krvi?

Shrnutí: Vyšší hladina selenu v krvi pomáhá chránit před některými druhy rakoviny, zatímco užívání doplňků stravy se selenem pomáhá zlepšovat kvalitu života lidí po radiační terapii. Strava bohatá na selen prospívá vašemu srdci, protože nízká hladina selenu v krvi zvyšuje riziko onemocnění věnčitých (koronárních) tepen srdce.

Související příspěvky: