Jaký byl podíl hrubého národního důchodu v roce 2014?

Obsah

Jaký byl podíl hrubého národního důchodu v roce 2014?

Jaký byl podíl hrubého národního důchodu v roce 2014?

Podíl hrubého národního důchodu na hrubém domácím produktu činil v roce 2014 pouze 92,2 %. Zbytek do celku, tedy 7,8 % HDP, odešlo do zahraničí nerezidentům ve formě salda prvotních důchodů. Jak je patrné z Grafu č. 24, jednalo se o rekordní odliv prostředků.

Jak dlouho se do důchodu počítáte?

Máte evidováno minimálně 35 let důchodového pojištění (tedy odpracovaných let a náhradních dob ), případně 30 let bez náhradních dob. Dosáhli jste alespoň 60 let a zároveň splňujete minimální dobu pojištění a chcete jít do předčasného důchodu. (Přesná pravidla předčasného důchodu popisujeme v tomto článku) A co všechno se do důchodu počítá? 1.

Jak se odvádí sociální pojištění do důchodu?

Každé podnikání a samostatná výdělečná činnost, ze kterého se odvádí sociální pojištění se počítá do důchodu. V 90. letech povinnost platit pojištění neplatila vždy, proto si na to dejte pozor. Od roku 2004 pak podnikatelská činnost (OSVČ) na hlavní poměr.

Jak se počítat s důchodem?

Vzhledem k mnoha pravidlům, která ovlivňují důchod, není možné jednoduše říct, jak se bude právě ten váš důchod počítat a jak bude vysoký. Česká správa sociálního zabezpečení na svém webu nabízí podrobnou kalkulačku důchodů, kde si můžete předběžnou výši podle údajů v informativním výpisu spočítat. Připravte se ale na dlouhý proces zadávání údajů.

Související příspěvky: