Jak se zbavit nedostatku vitaminu B12?

Obsah

Jak se zbavit nedostatku vitaminu B12?

Jak se zbavit nedostatku vitaminu B12?

Lidé, jimž hrozí nedostatečný přísun vitaminu B12 ve stravě (vegani, těhotné ženy), by ideálně měli užívat vitamin B12 preventivně v tabletách, aby nedostatek vůbec nevznikl. U lidí s poruchou vstřebávání v žaludku a střevech je nutná doživotní léčba injekční, protože z tablet by se jim do těla vitamin nevstřebal.

Už se dostaly informace o zázračných injekcích vitaminu B12?

Už se k vám dostaly ty senzační informace o zázračných injekcích vitaminu B12? Hollywoodské hvězdy je prý využívají jako prostředek na hubnutí a unavení manažeři v zahraničí navštěvují po vyčerpávajícím dni soukromé kliniky, aby si tu nechali „dobít baterky“ právě injekcí vitaminu B12.

Kdo je skeptický vůči vitaminu B12?

Ale experti jsou vůči zázračným účinkům vitaminu B trochu skeptičtí. „Vitamin B12 doporučujeme podávat tehdy, když při běžném vyšetření krve prokážeme jeho nedostatek,“ říká Michaela Pavlová, praktická lékařka z EUC Kliniky Plzeň, podle níž zdraví lidé s pestrým jídelníčkem dodatečné užívání vitaminu B12 nepotřebují.

Co se týče vitaminu B12?

U některých lidí bylo sice popsáno, že injekce vitaminu B12 zlepšily nespavost či dodaly energii, mohl to ale způsobit takzvaný placebo efekt. Prostě věděli, že dostávají něco léčivého, to změnilo jejich psychiku a začali se cítit lépe.

Související příspěvky: