Co je mléčný výrobek jogurtu?

Obsah

Co je mléčný výrobek jogurtu?

Co je mléčný výrobek jogurtu?

Jogurt je oblíbený mléčný výrobek, který se vyrábí kvašením mléka baktériemi. Baktérie používané k výrobě jogurtů se nazývají "jogurtové kultury". Tyto baktérie umí zpracovávat (kvasit) laktózu neboli mléčný cukr. Kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná, která způsobuje srážení mléčných bílkovin, což dává jogurtu jeho jedinečnou konzistenci a chuť.

Co jsou baktérie používané k výrobě jogurtů?

Baktérie používané k výrobě jogurtů se nazývají "jogurtové kultury". Tyto baktérie umí zpracovávat (kvasit) laktózu neboli mléčný cukr. Kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná, která způsobuje srážení mléčných bílkovin, což dává jogurtu jeho jedinečnou konzistenci a chuť. Jogurt lze vyrobit ze všech druhů mléka.

Proč jíst jogurty?

Studie například naznačují, že konzumace jogurtu snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy a pomáhá také při hubnutí a udržování tělesné hmotnosti. V tomto článku se podíváme na 7 vědecky ověřených důvodů proč jíst jogurty a popíšeme si jejich účinky na zdraví.

Můžeme vyrobit jogurt z mléka?

Jogurt lze vyrobit ze všech druhů mléka. Jogurty vyráběné z odtučněného mléka označujeme jako nízkotučné, zatímco jogurty vyráběné z plnotučného mléka označujeme jako tučné. Obyčejný jogurt bez přísad označujeme jako jogurt bílý. Jedná se o hustou tekutinu s výraznou specifickou chutí.

Související příspěvky: