Jak se prokazuje leptospiróza?

Obsah

Jak se prokazuje leptospiróza?

Jak se prokazuje leptospiróza?

Leptospiróza se prokazuje speciálními laboratorními testy, které jsou prováděny v mikrobiologické laboratoři. Lékař pak dostane výsledek testu, který mu řekne, se kterým typem leptospira se nemocný potýká. Dále se pak provádí řada testů k posouzení funkce jednotlivých orgánů, vyšetřují se tělní sekrety a moč.

Jak probíhá léčba leptospirózy?

Pokud má pacient leptospirózu s mírnějším průběhem onemocnění, probíhá jeho léčba takzvaně symptomaticky. To znamená, že se nemocnému podávají léky, které ho zbavují nepříjemných příznaků onemocnění. Pacient je léčen antipyretiky na snížení horečky a úlevy od zimnice. Dále se mohou podávat antibiotika, nejčastěji v tabletové formě.

Kde se leptospiróza vyskytovala?

Dříve se leptospiróza vyskytovala jako profesionální nákaza, onemocněli jí lidé, kteří se kvůli charakteru svého povolání dostávali často do styku se zvířaty – řezníci, zootechnici, zemědělci. Dnes, zvláště díky zvýšené oblibě stanování, rybaření či chataření, se může leptospirózou nakazit každý.

Co jsou příznaky leptospirózy?

Příznaky leptospirózy Leptospiróza je onemocnění projevující se rozmanitými příznaky, dokonce může probíhat zcela skrytě (inaparentně). Řada příznaků leptospirózy je stejná i pro jiná běžná onemocnění, takže je někdy opravdu těžké dospět k správné diagnóze.

Související příspěvky: