Co je Svatá země Izrael?

Obsah

Co je Svatá země Izrael?

Co je Svatá země Izrael?

Svatá země Izrael je plná překvapení. I když by se mohla zdát notoricky známou, každá pláň či údolí v sobě ukrývá poklady kulturní, historické i přírodní. Pouhý kousek za magickým Betlémem, schovaný v Judské poušti, čeká na své objevitele velkolepý klášter Mar Saba.

Kdo je izraelský stát?

Izrael (hebrejsky יִשְׂרָאֵל ‎‎, Jisra'el; arabsky: إسرائيل ‎‎, Isrá'íl), oficiálně Stát Izrael (hebrejsky מְדִינַת יִשְׂרָאֵל ‎‎, Medinat Jisra'el; arabsky دولة إسرائيل ‎‎, Daulat Isrá'íl), je stát na Blízkém východě v oblasti jihozápadní Asie, kde leží při východním pobřeží Středozemního moře.

Kdo je největším izraelským městem?

V zemi se dále nachází tři metropolitní oblasti, v nichž k roku 2012 žilo celkem 5 113 000 obyvatel, a to Tel Aviv (3 464 100 obyvatel), Haifa (1 073 900) a Beerševa (574 900). Co do rozlohy i počtu obyvatel je k témuž roku největším izraelským městem Jeruzalém s 815 300 obyvateli a 126 km².

Kdo je domovem izraelských Židů?

Izrael je se svou populací 8,3 milionu obyvatel (2017), z níž většinu (75,4 %) tvoří Židé, jediným židovským státem na světě. Je rovněž domovem izraelských Arabů (20,6 % obyvatelstva), křesťanů, Drúzů a Samaritánů, stejně jako několika dalších náboženských a etnických menšin.

Související příspěvky: