Jaké jsou vlastnosti vápence?

Obsah

Jaké jsou vlastnosti vápence?

Jaké jsou vlastnosti vápence?

Vápenec - vlastnosti a využítí Často kladené otázky (FAQ) Vápenec je sedimentální hornina, která vznikala po miliony let na dně moře a to buď biochemicky nebo biomechanicky. Biochemicky vzniklé vápence jsou vápence, které byly vytvořeny biochemickými procesy organismů, například korálové útesy.

Co je vápenec?

Vápenec (Malá Amerika v Českém Krasu) Vápenec je jemnozrnná až celistvá sedimentární hornina. V převážné míře (nad 80 %) je složena z uhličitanu vápenatého (CaCO 3) ať už ve formě kalcitu, nebo aragonitu. Jako příměsi se vyskytují dolomit, siderit, křemen, jílové minerály a úlomky zkamenělin.

Jak vznikla hornina vápence?

Vápenec je sedimentální hornina, která vznikala po miliony let na dně moře a to buď biochemicky nebo biomechanicky. Biochemicky vzniklé vápence jsou vápence, které byly vytvořeny biochemickými procesy organismů, například korálové útesy.

Co jsou Biochemicky vzniklé vápence?

Biochemicky vzniklé vápence jsou vápence, které byly vytvořeny biochemickými procesy organismů, například korálové útesy. Biomechanicky vzniklé vápence vznikají nahromaděním skořápek a ulit měkkýšů, které se ukládají do vrstev. Když vrstvy sílí, zvyšuje se tlak a tak se ze sedimentu stává vápenec.

Související příspěvky: