K čemu se kapalný dusík používá?

Obsah

K čemu se kapalný dusík používá?

K čemu se kapalný dusík používá?

K čemu se kapalný dusík používá? Využití je mnoho. Několik nejčastějších je například: Kožní lékařství (dermatologie) – k odstraňování znamének, bradavic apod. Chirurgie (kryochirurgie) – k odstranění nezdravé tkáně při operacích. Fyzioterapie – kryosauny (kryoterapie) Univerzity a školy – výuka, věda, experimenty.

Jak se zbavit kapalného dusíku?

Daleko nebezpečnější je sáhnout si na kov, který se dostal do styku s kapalným dusíkem. Kovy známé vysokou tepelnou vodivostí způsobí omrzliny daleko rychleji než samotný dusík. Nalijeme-li malé množství kapalného dusíku na talíř, kapky se rozběhnou do všech směrů a tancují dokud se úplně neodpaří podobně jako kapky vody na rozpálené plotně.

Proč je kapalný dusík toxický?

Kapalný dusík je sice nehořlavý a netoxický, ale dokáže způsobit těžké omrzliny a zničit mrazem vše živé. Nádoby s kapalným dusíkem musí mít velmi dobrou tepelnou izolaci, aby se v nich dusík odpařoval jen pomalu.

Co hrozí hasičům při manipulaci s kapalným dusíkem?

To hrozí především v nevětraných místnostech, ale při manipulaci s dusíkem v Zátoru ve venkovním prostředí, kde je dobrý rozptyl, zřejmě hasičům toto nebezpečí při dýchání nehrozilo. Omrzliny jsou samozřejmě největším nebezpečím při manipulaci s kapalným dusíkem, ale nezvniknou dřív než po pár vteřinách.

Související příspěvky: