Jaký je podíl vodních elektráren?

Obsah

Jaký je podíl vodních elektráren?

Jaký je podíl vodních elektráren?

Podíl vodních elektráren na celkové výrobě je tedy poměrně nízký a využívá se spíše jejich schopnosti rychlého najetí na vysoký výkon a tedy jejich příznivý vliv na regulaci elektrizační soustavy. Přitékající voda předává svou kinetickou, resp. potenciální energii turbíně, která roztáčí generátor připojený ke společné hřídeli.

Jaké jsou principy vodní elektrárny?

Vodní elektrárny - princip, rozdělení, elektrárny v ČR 1 Princip funkce vodní elektrárny. Přitékající voda předává svou kinetickou, resp. potenciální energii turbíně, která... 2 Vodní turbíny. Pracovním prvkem turbín je oběžné kolo, ve kterém je u rovnotlaké turbíny využívána kinetická energie, v... 3 Rozdělení vodních elektráren. Podle instalovaného výkonu Podle využívaného... More ...

Jaký je vývoj vodních elektráren v České republice?

Zatímco výroba klasických vodních elektráren v ČR má v posledních 10 letech kolísavý charakter, u PVE lze pozorovat jasně rostoucí trend spojený zejména s potřebou regulace nestálé výroby z intermitentních OZE. Na následujícím grafu je dále zachycen rozvoj malých vodních elektráren v Českém republice.

Jaký je průtok vodní elektrárny?

Průtočná vodní elektrárna využívá přirozený průtok řeky, který nelze ovlivňovat. Při překročení průtoku, na který je elektrárna dimenzována (závislý na hltnosti turbíny) je přebytečné množství vody odvedeno bez využití. Průtočné elektrárny se následně dělí na jezové a derivační.

Související příspěvky: