Co jsou větry?

Obsah

Co jsou větry?

Co jsou větry?

Větry (vulgárně prd či prdy, v odborném názvu se používá i latinské slovo flatus označující též dech či vánek) je označení pro směs plynů, zpravidla nepříjemně zapáchající, produkovanou v trávicím traktu (tento jev se nazývá plynatost či nadýmání odborně meteorismus) a vypuzovanou konečníkem v rámci procesu zvaného flatulence neboli vulgárně prdění; chybí-li tato závěrečná fáze, takzvané zaražené větry mohou působit značné bolesti.

Co způsobují větry a nadýmání?

Plynatost a nadýmání mohou být také vyvolány některými léčivy ( 5 ). Častým nežádoucím účinkem léčiv je totiž narušení procesu trávení živin, což může vést ke vzniku těchto nepříjemných potíží. Mezi léky, které větry a nadýmání způsobují, patří například: nesteroidní antiflogistika (NSAIDs), jako například ibuprofen.

Jak uvolnit zaražené větry?

Jak uvolnit zaražené větry? Na uvolnění zaražených větrů existuje celá řada různých metod. Nejúčinnější způsob je u každého jiný, a tak je nutné vyzkoušet více níže uvedených postupů a zjistit, který funguje nejlépe a nejrychleji ve vašem případě.

Jak poznat, že máte zaražené větry?

Vydáte se tedy k lékaři a diagnóza zní: zaražené větry. Jak je poznat dříve, než se vydáte se strachem na pohotovost a kdy naopak okamžitě volat sanitku? Koronavirus zacvičil s pracovním trhem. Víme, které obory jsou nyní perspektivní Než začnete panikařit, odpovězte si na pár otázek. Bolí vás to už dlouho?

Související příspěvky: