Jak působí alkohol na játra?

Obsah

Jak působí alkohol na játra?

Jak působí alkohol na játra?

Jak působí alkohol na játra? Při konzumaci alkoholu vznikají látky (endotoxiny), které se dostanou do krve a v játrech způsobují záněty. K tomu se ještě přidávají jedovaté látky, které vznikají při odbourávání alkoholu v játrech. Poškozují jaterní buňky a zanechávají rány a jizvy na orgánu. Pokud k tomu dochází zřídka a ojediněle, jizvy se zahojí.

Proč jsou játra alkoholika sekaná?

Snímky totiž ukazují zničená játra dlouholetého alkoholika, která vypadají jako sekaná. Místo toho, aby sloužila tělu jako filtr škodlivých látek, přestávají fungovat a tvrdnou. Německý profesor Steven Dooley z Mannheimu, který se zabývá vlivem alkoholu na organismus, říká: „Játra jsou orgánem, který se sám umí dobře regenerovat.

Jaké je zdravotnické kritické množství alkoholu pro muže?

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je už zdravotně kritické denní množství nad 24 gramů čistého alkoholu pro muže (zhruba 0,7 litru piva) a od 16 gramů u žen (zhruba 0,2 litru vína). A kdo vyšším dávkám holduje léta, riskuje vážné problémy a poškození hlavně jater a mozku.

Co se týče alkoholu?

"Alkohol způsobuje návykové onemocnění celého organismu. Stává se součástí chemických procesů těla, poškození způsobuje etanol i jeho metabolity. Alkohol navíc ovládne i chování a myšlení člověka," dodala doktorka Barbora Heřmanská.

Související příspěvky: