Kde byl penicilin vyráběn?

Obsah

Kde byl penicilin vyráběn?

Kde byl penicilin vyráběn?

V Československu se penicilin začal vyrábět v roce 1949 v Roztokách u Prahy. Alexander Fleming se narodil 6. srpna 1881 ve skotském Lochfieldu. Ve 13 letech odjel za bratrem-očním lékařem do Londýna, kde vystudoval polytechnickou vyšší školu a čtyři roky pracoval jako úředník u paroplavební společnosti.

Co je penicilin?

Penicilin je z chemického hlediska bicyklická organická kyselina se vzorcem (CH 3) 2 C 5 H 3 NSO (COOH)NHCOR (kde R znamená funkční zbytek). Je mírně rozpustná ve vodě, lépe se rozpouští v ethanolu, etheru, chloroformu a organických rozpouštědlech.

Jak se rozpouští v-penicilin ve vodě?

Házím tedy půl tablety do skleničky, zalévám vodou, a po dlouhých minutách začínám chápat, že se ve vodě V-Penicilin rozpouští opravdu špatně. Po nějaké snaze o drcení lžící se docela daří, ne že by se to úplně rozpustilo, ale aspoň rozptýlilo a vidím jen jemné částečky.

Co se podařilo "vyčistit" penicilin?

"Vyčistit" penicilin se podařilo až v roce 1940 týmu vědců z Oxfordské univerzity pod vedením chemiků Ernsta Borise Chaina a Howarda Waltera Floreyho, kteří pět let nato dostali s Flemingem za tento objev Nobelovu cenu.

Související příspěvky: