Jaká je dávka kofeinu pro zvýšení výkonu?

Obsah

Jaká je dávka kofeinu pro zvýšení výkonu?

Jaká je dávka kofeinu pro zvýšení výkonu?

Běžná dávka kofeinu pro zvýšení výkonu je v rozmezí 3–6 mg/kg tělesné hmotnosti a více kofeinu neznamená lepší výkon. Studie Desbrowa, (2012) zkoumala, jestli cyklisté podají lepší výkon při suplementaci 3, nebo 6 mg kofeinu. Dávka 6 mg kofeinu nevedla k dodatečnému zlepšení výkonu a byla stejně účinná jako 3 mg.

Kde hledat kofein v oblíbených nápojích?

Kde všude hledat kofein a kolik ho najdeme v oblíbených nápojích? Celosvětový trh s kávou je nepředstavitelně obrovský. Za roční období 2017/2018 (říjen–září) je odhadován nárůst celosvětové produkce kávy o 1,2 %, přičemž za rok se vypěstuje úctyhodných 9 579 600 000 kilogramů kávy. Největším pěstitelem a exportérem je Brazílie.

Jaká je dávka kofeinu v těle?

Mezinárodní společnost pro sportovní výživu (ISSN) rovněž uvádí, že běžná a výkon zvyšující dávka kofeinu je v rozmezí 3–6 mg/kg tělesné hmotnosti a další navýšení ke zlepšení výkonu ani síly horní poloviny těla nevede (Grgic, 2018).

Jaký je jednorázový příjem kofeinového nápoje?

Akutní jednorázový příjem kofeinu by neměl překročit 200 mg a neměli bychom užívat a pít kofeinové nápoje v blízkosti spánku. Podle Blancharda & Sawerse, (1983a, 1983b) odbourání 400 mg kofeinu 22letému člověku může trvat až 15 hodin.

Související příspěvky: