Jaká je tělesná teplota na povrchu člověka?

Obsah

Jaká je tělesná teplota na povrchu člověka?

Jaká je tělesná teplota na povrchu člověka?

Průměrná tělesná teplota na povrchu člověka se pohybuje v rozmezí 35,8 °C až 37 °C. Tato teplota zaručuje správné fungování všech tělesných orgánů a reakcí, které v nich probíhají. Z medicínského hlediska se za podchlazení u člověka považuje nechtěný pokles teploty tělesného jádra pod 35 °C.

Jak je to normální tělesná teplota?

Asi každý z nás má jako normální tělesnou teplotu zažitý údaj 37 °C. Tvrdila nám to máma i babička a zažívali jsme to odjakživa také u lékaře. Ten údaj je ale starý skoro dvě století. Ukazuje se, že naše těla spíše chladnou a teplota se nám mírně snižuje. Jak je to možné?

Jaká byla průměrná tělesná teplota mužů?

Celkově vědci použili 677 423 naměřených údajů o teplotách pacientů a ukázalo se, že během dvou staletí mužům klesla průměrná tělesná teplota na 36,6 °C proti 37,16 °C. Nabízí se sice vysvětlení, že naměřené hodnoty byly prostě jen chybné, ale i to vědci vzhledem k více než půlmilionu měření vylučují.

Co se týká tělesné teploty v současné populaci?

O poklesu tělesné teploty v současné populaci mluví nová studie vědců a lékařů Stanfordovy univerzity v USA. Mohou za to změny, které se kolem nás i s námi udály za posledních 200 let. Výzkumníci si to ověřili zajímavým způsobem. Našli historické záznamy teplot našich předků, které pokrývají tři období minulosti.

Související příspěvky: