Co jsou prvočísla?

Obsah

Co jsou prvočísla?

Co jsou prvočísla?

Prvočísla - definice, vlastnosti prvočísel. Prvočísla jsou přirozená čísla, která jsou dělitelná beze zbytku pouze jedničkou a sama sebou. Většina prvočísel jsou čísla lichá. Jediné sudé prvočíslo je číslo 2.

Jak se rozložit číslo prvočísel?

Pokud je číslo složené, lze ho jednoznačně rozložit na součin prvočísel tzv. prvočíselný rozklad. Rozklad se provádí postupným dělením (beze zbytku) prvočísly (od nejnižších po nejvyšší), dokud nám nezbude číslo 1.

Jak použít prvočíselný rozklad složeného čísla?

Pokud je číslo složené, lze ho jednoznačně rozložit na součin prvočísel tzv. prvočíselný rozklad. Rozklad se provádí postupným dělením (beze zbytku) prvočísly (od nejnižších po nejvyšší), dokud nám nezbude číslo 1. Pro prvočíselný rozklad složeného čísla nám dostačuje znát prvočinitele do hodnoty druhé odmocniny čísla složeného.

Co je prvočíselný rozklad?

Prvočíselný rozklad - rozklad čísel na součin prvočísel. Všechna čísla od čísla 2 jsou buď prvočísla nebo čísla složená. Pokud je číslo složené, lze ho jednoznačně rozložit na součin prvočísel tzv. prvočíselný rozklad. Rozklad se provádí postupným dělením (beze zbytku) prvočísly (od nejnižších po nejvyšší), dokud nám nezbude číslo 1.

Související příspěvky: