Jaký je enzym používaný v systémové enzymoterapii?

Obsah

Jaký je enzym používaný v systémové enzymoterapii?

Jaký je enzym používaný v systémové enzymoterapii?

Každý jednotlivý enzym používaný v systémové enzymoterapii má určitý účinek na různé regulační oblasti v organizmu. Papain, který se získává z mléčné šťávy nezralé papáje, působí především na imunitní systém. Bromelain, jehož největší koncentrace je v košťálu ananasu, má protiotokový účinek.

Co je enzym?

Enzym je jednoduchá či složená bílkovina s katalytickou aktivitou. Enzymy určují povahu i rychlost chemických reakcí a řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka.

Jak se skládají enzymy?

Enzymy se skládají z aminokyselin. Celkem existuje 20 aminokyselin, ze kterých jsou složeny všechny bílkoviny v našem těle. Speciální uspořádání těchto aminokyselin určuje prostorovou strukturu i vlastnosti enzymů.

Co jsou enzymy rozděleny?

Enzymy jsou rozděleny do šesti hlavních tříd (viz též animace Enzymy-třídy ve formátu swf): 1 Oxidoreduktasy Tyto enzymy katalyzují oxidoredukční reakce (tj. přenos elektronů, vodíků nebo reakce s kyslíkem). Mezi oxidoreduktasy patří např. ... 2 Transferasy Jedná se o enzymy, katalyzující přenos skupin atomů. Příkladem transferasy může být aminotransferasa nebo glutamyltransferasa, katalyzující přenos aminoskupin. Obr. 5: Působení enzymu glutamyltransferasy. 3 Hydrolasy Hydrolasy katalyzují hydrolytické štěpení vazeb. Mezi hydrolasy patří např. lipasy, které katalyzují hydrolýzu esterových vazeb. Obr. 6: Působení enzymu lipasy.

Související příspěvky: