Jak se pěstuje pšenice u nás?

Obsah

Jak se pěstuje pšenice u nás?

Jak se pěstuje pšenice u nás?

Pšenice se u nás pěstuje ve formě ozimé a jarní. Pšenice ozimámá vyšší nároky na půdu. Vyžaduje půdy strukturní, hrubší hlinité a jílovitohlinité s neutrální až slabě kyselou půdní reakcí, dobře zásobené živinami. Nevhodné jsou půdy písčité, kyselé a trvale zamokřené.

Jak se sejí ozimá pšenice?

Ozimá pšenice se seje na podzim a při dostatku vláhy a teplotě kolem 15 ºC vzchází za 7-9 dní. Po vzejití poměrně rychle roste až do poklesu teploty na 4-5 ºC, kdy růst zastavuje. Postupným přechodem do zimy získává aktuální mrazuvzdornost -18 až -25 ºC. Květy a plody tvoří po přezimování na jaře a v létě dalšího roku.

Kdy byla pšenice pěstována?

Pšenice je jednou z nejstarších kulturních plodin. Začátky jejího pěstování jsou spojeny se vznikem zemědělství. Nejstarší nálezy jsou z období 8 000 – 7 500 let před n.l. a vztahují se k pěstování pšenice jednozrnky a dvouzrnky. Pšenice obecná je jednou z nejrozšířenějších plodin ve světě i u nás.

Kde se používá zrno pšenice?

Zrno pšenice se využívá k výrobě chleba, pečiva, těstovin, krup a v cukrářství. Pšeničné šroty, mouky nebo mačkané zrno a otruby se využívají jako krmivo pro hospodářská zvířata. Pšenice je hlavně zdrojem energie díky vysokému obsahu škrobu (50 – 70 %), který je lehce stravitelný.

Související příspěvky: