Co jsou vlákna?

Obsah

Co jsou vlákna?

Co jsou vlákna?

Vlákna jsou to výchozí suroviny, které dalším technologickým zpracováním přecházejí v příze a z nich v tkaniny, pleteniny a další specielní plošné textilie.

Co je textilní vlákna?

Cílem této kapitoly je seznámení se s textilními vlákny, která mohou být jak přírodní tak chemická. V této kapitole se naučíte rozdělení textilních vláken, naučíte se označovat textilní vlákna správnými zkratkami, budou vysvětleny zkratky staré.

Jak se získává Technické vlákno?

Po zpracování se získává technické vlákno dlouhé až 1 m. Toto technické vlákno se skládá z elementárních vláken. Délka elementárního vlákna je 40-60 mm. Tloušťka technického vlákna 600 μm, elementárního 20 μm. - trhání. - máčení nebo rosení - za účelem usnadnění oddělování jednotlivých vláken. - lámání - odstranění zdřevnatělé části stonku a semen.

Jaký je řez elementárního vlákna?

Vzhled lněného vlákna pod mikroskopem: po délce vlákna jsou charakteristická tzv. kolínka ve tvaru písmene X. V řezu se elementární vlákno jeví jako mnohoúhelník se zaoblenými rohy. Kotonizace - proces, při němž jsou elementární vlákna lnu upravována na délku odpovídající délce bavlněných vláken - odtud kotonizace.

Související příspěvky: