Proč se fruktóza metabolizuje stejně jako alkohol?

Obsah

Proč se fruktóza metabolizuje stejně jako alkohol?

Proč se fruktóza metabolizuje stejně jako alkohol?

Protože fruktóza se v játrech metabolizuje stejně jako alkohol, existují určité důkazy o tom, že může být podobně návyková jako alkohol. Jedna studie zjistila, že fruktóza aktivuje centrum odměny v mozku, což může vést ke zvýšenému „bažení“ po cukru ( 18 , 19 ).

Jak se mění fruktóza v játrech?

Fruktóza se v játrech mění na glukózu nebo je ukládána jako tuk. Fruktóza se v játrech mění na glukózu, abychom jí mohli využít jako zdroj energie. Nadměrná konzumace fruktózy tak zvyšuje zátěž na játra, což může vést k řadě závažných metabolických problémů ( 11 ).

Jaké jsou rozdíly mezi sacharózou a fruktózou?

Nicméně z hlediska jejich chemického složení a struktury se sacharóza, fruktóza a glukóza poměrně zásadně liší a stejně tak se liší i způsob, jakým tělo tyto sacharidy metabolizuje a jak působí na naše zdraví. V tomto článku se dozvíte jaký je rozdíl mezi sacharózou, fruktózou a glukózou a proč je důležité tento rozdíl znát.

Jak se sliznice tenkého střeva štěpí na fruktózu?

Sliznice tenkého střeva tvoří enzym sacharázu, která sacharózu štěpí na glukózu a fruktózu. Tyto jednoduché cukry se pak vstřebávají do krve tak jak je popsáno výše ( 4 ). Přítomnost glukózy v trávenině zvyšuje také množství fruktózy vstřebávané do krve a současně podporuje uvolňování inzulinu.

Související příspěvky: