Proč zlatá horečka na Klondiku?

Obsah

Proč zlatá horečka na Klondiku?

Proč zlatá horečka na Klondiku?

Zvláště zlatá horečka na Klondiku byla námětem pro mnoho autorů: Věnoval se jí mnoha povídkami a romány Jack London, stala se i předlohou pro Chaplinův film Zlaté opojení. Tento článek je příliš stručný nebo postrádá důležité informace. Pomozte Wikipedii tím, že jej vhodně rozšíříte.

Co je horečka?

Horečka je příznak, který signalizuje, že se v těle něco děje a snaží se bojovat s infekčním či jiným onemocněním. Proto se kromě typických příznaků, jako jsou zimnice nebo třes, projevuje i dalšími symptomy, které signalizují, že se náš organizmus „necítí dobře a není v pořádku“.

Které jsou hlavní příznaky horečky?

Mezi hlavní příznaky horečky patří: 1 pocit chladu (pacientovi je zima bez zjevného důvodu – například venku je teplo nebo nikomu jinému v okolí zima není) 2 zimnice (chladový třes) 3 nechutenství (ztráta chuti k jídlu) 4 dehydratace (nedostatek tekutin, čemuž se naštěstí dá předejít, pokud dodržujete správný pitný režim) 5 deprese 6 zvýšená vnímavost bolesti neboli zvýšená citlivost na bolest (odborně též hyperalgezie)

Co znamená dvoufázová horečka?

Dvoufázovou (febris bifasica): pro tento druh horečky jsou charakteristické dva vrcholy, mezi kterými následuje období normálních teplot. Velmi vysoké teploty nad 41,1°C (někde se uvádí již nad 40°C) označujeme termínem hyperpyrexie.

Související příspěvky: