Může být nedostatek vitamínu B12 způsoben poruchami motility?

Obsah

Může být nedostatek vitamínu B12 způsoben poruchami motility?

Může být nedostatek vitamínu B12 způsoben poruchami motility?

Neléčený nedostatek vitamínu B12 může způsobit tak závažné narušení nervového systému, že dojde k poruchám motility (tedy způsobu jakým chodíte nebo se hýbete). Nedostatek vitamínu B12 může narušit udržování rovnováhy a koordinaci pohybů a zvýšit tak riziko pádů.

Proč je nedostatek vitamínu B12 závažžný?

Nedostatek vitamínu B12 je velmi závažný, protože kobalamin (jiný název pro vitamín B12) hraje důležitou roli při tvorbě červených krvinek a DNA a podílí se také na zajištění správné funkce nervového systému.

Proč je vitamín B12 důležitý pro nervové vlákno?

Protože vitamín B12 je důležitý pro metabolickou dráhu, která produkuje látku zvanou myelin, vede jeho dlouhodobý nedostatek k poškození nervů. Myelin totiž tvoří nervové obaly, které tvoří jakousi izolaci a ochranu vlastního nervového vlákna ( 9 ). Bez vitamínu B12 dochází ke značnému snížení tvorby myelinu a nervy pak nefungují správně.

Jaké jsou příznaky deficitu B12?

Může se projevovat různě, ale nejčastěji je deficit B12 spojen s následujícími 9 příznaky: 1 Bledá až nažloutlá pokožka 2 Únava a slabost 3 Pocity brnění a píchání 4 Poruchy pohyblivosti 5 Záněty jazyka a vředy v dutině ústní 6 Závratě a dušnost 7 Poruchy zraku 8 Změny nálad 9 Horečka

Související příspěvky: