Jaký je tlak oleje?

Obsah

Jaký je tlak oleje?

Jaký je tlak oleje?

Stěžejní pro nás přesto bude především měření za tepla, a to ideálně za provozní teploty. Pokud budeme vycházet z průměrných parametrů, tlak by se měl při volnoběhu za studena pohybovat zhruba na 3-3,5 bar. Za tepla přibližně mezi 2-2,5 bar. Kapitolou samo o sobě jsou pak otáčky, kdy se tlak přirozeně zvyšuje. Jakou funkci má tlak oleje?

Co může být příčinou tlaku oleje v motoru?

Pokud je hladina oleje v normě a kontrolka stále svítí, příčina může být následující: • obtokový ventil, který reguluje tlak oleje v motoru, se mohl zablokovat v otevřené poloze.

Může jít o špatný výběr oleje do motoru?

Důvodem špatného tlaku může být i špatný výběr motorového oleje, resp. viskozitní třídy (hustoty). Při výběru vhodného oleje do motoru je nutností řídit se doporučeními, která byla napsána v servisní knížce anebo na štítku nalepeném na nádrži.

Jak se zbavit příliš vysokého tlaku oleje?

Příčina vzniku příliš vysokého tlaku oleje se zjišťuje obtížněji. Na palubní desce totiž není kontrolka, která by signalizovala příliš vysoký tlak oleje. Prakticky jediný příznak výskytu tohoto problému je zdeformované těleso filtru, což zjistíme během výměny oleje.

Související příspěvky: