Může dojít ke krvácení do mozku u novorozenců?

Obsah

Může dojít ke krvácení do mozku u novorozenců?

Může dojít ke krvácení do mozku u novorozenců?

U novorozenců může dojít ke krvácení do mozku také v důsledku poranění při porodu nebo při traumatickém poranění břicha těhotné matky. Příznaky krvácení do mozku a některé způsoby léčby jsou u dětí stejné jako u dospělých.

Co se týče krvácení do mozku?

Existuje několik typů krvácení do mozku, které se liší podle místa krvácení: Intracerebrální krvácení: jak již název naznačuje, jedná se o krvácení dovnitř mozku, přímo z tepen zásobujících mozek, hlavně z přední, střední a zadní mozkové tepny (a. cerebri anterior, media et posterior). Tento typ krvácení do mozku bývá nejzávažnější.

Jak se krvácení do mozku vyskytuje u dětí?

U dětí se krvácení do mozku vyskytuje lehce častěji do 2 let věku. Prognóza dětí po krvácení do mozku je lepší než prognóza dospělých osob, protože mozek dětí se stále vyvíjí a dokáže některé defekty „opravit“ lépe než mozek dospělého člověka.

Jaké jsou příznaky krvácení do mozku u dětí?

Příznaky krvácení do mozku a některé způsoby léčby jsou u dětí stejné jako u dospělých. Léčba krvácení do mozku u dětí závisí na místě, kde ke krvácení došlo a také na závažnosti příznaků. Podle statistik je cévní mozková příhoda v České republice třetí nejčastější příčinou úmrtí a invalidity ( 1 ).

Související příspěvky: