Jak se prodlužuje hladina melatoninu v sítnici?

Obsah

Jak se prodlužuje hladina melatoninu v sítnici?

Jak se prodlužuje hladina melatoninu v sítnici?

Jeho produkce se přitom řídí světlem, které dopadá na sítnici. Postupné prodlužování vlnové délky světla v průběhu večera je signálem, že se blíží čas spát; s nástupem tmy se hladina melatoninu začne prudce zvyšovat, až kulminuje přibližně okolo druhé, třetí ráno.

Kde se dá koupit melatonin?

Přesto, že SÚKL provádí namátkové kontroly, případně postupuje na základě udání, dá se melatonin koupit jak na webu, tak skoro v každé lékárně. Obvykle ve formě potravinových doplňků. Samozřejmě, melatonin není droga, kterou by měla chránit skupina policistů: v supermarketech každodenně nakupujeme množství potenciálně škodlivějších látek.

Proč je melatonin používán při nespavosti?

Melatonin je hlavní hormon podílející se na kontrole cyklu spánku a bdění. Lehce se syntetizuje, lze jej podávat perorálně, a navíc funguje. Právě proto je využíván při léčbě nespavosti.

Kde jsou léčivé přípravky obsahující melatonin registrované?

V České republice jsou léčivé přípravky obsahující melatonin registrované a jejich výdej, mimo jiné z výše uvedených důvodů, je vázán na lékařský předpis.“ Přesto, že SÚKL provádí namátkové kontroly, případně postupuje na základě udání, dá se melatonin koupit jak na webu, tak skoro v každé lékárně.

Související příspěvky: