Jaká byla mortalita španělské chřipky?

Obsah

Jaká byla mortalita španělské chřipky?

Jaká byla mortalita španělské chřipky?

Po vyhodnocení demografických statistik a reprezentativních sond z úmrtních matrik předpokládá autor, že excesová mortalita v důsledku španělské chřipky v letech 1918–1920 dosáhla 44 až 75 tisíc civilistů jen na území českých zemí. K tomuto číslu je třeba přidat asi dva až pět tisíc vojenských osob.

Kde zasáhla španělská chřipka?

„Španělská chřipka zasáhla celou zeměkouli. Mezi nejpostiženější oblasti patřila určitě Evropa, velmi pravděpodobně postihla i Rusko, ale nemáme dostatek dat,“ uvedl v Magazínu Leonardo historik lékařství Harald Sallfellner. Pandemie zasáhla velmi krutě také Aljašku, Nový Zéland nebo Brazílii.

Kde se objevila chřipka v Španělsku?

Španělsko v té době necenzurovalo, takže právě s ním byla pak chřipka spojena. Nemoc se potom během jednoho roku rozšířila i po zbytku světa – do Ameriky i do Asie.

Kdo zemřel na španělskou chřipku?

Na chřipku, která dostala později jméno španělská, zemřelo podle různých verzí 50 až 100 milionů lidí; přitom mrtvých z první světové války bylo „jen“ 10 milionů. Dalším faktorem, o němž se v souvislosti se španělskou chřipkou příliš nemluví, jsou informace.

Související příspěvky: